TUTORIAL : Comment box

,11/27/2012 11:30:00 PM | 1 Comment

Wanted : This tuto is mine. Do not copy or you'll die.
If you want to copy, please credit to me Afie Qaisarah


Assalamualaikum.. Anneyonghaseyo !!!

Apa khabar? sihat? Haa... 
Hari ni Afie nak ajar korang macam mana nak buat comment bagi cantik gituuu.. 
So.. Kita usha2 tuto ni jom.. Apa2.. BACK UP YOUR TEMPLATE okeyy..


Ha.. macam ni.. Cantik tak? Ha.. angguk2 cepat.. 
hehehe.. So kalau nak.. Jom ikut tuto nih..

Step 1 : Dashboard > Template > Edit HTML > Tick Expend Widget templates 
Step 2 : Tekan CTRL+F serentak dan cari kod ni 
]]></b:skin>
Step 3 : Kalau dah jumpa korang copy dan pastekan kod yang kat bawah ni kat ATAS kod ]]></b:skin>
#comments-block .comment-author{
background:#ff6699 !important;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-topright: 10px;

padding:5px;
font-size:15px;
font-weight:bold;
border:1px solid #ff6699;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;
font-size: 17px;
border-left: 1px solid #ff6699;
border-right: 1px solid #ff6699;
margin-top: -5px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;
font-size: 13px;
font-weight: normal;
margin-bottom: 20px;
border-left: 1px solid #ff6699;
border-right: 1px solid #ff6699;
border-bottom: 1px solid #ff6699;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
margin-top: -12px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#ff6699 !important;
}

Step 4 : Kalau dah letak, korang preview dulu. Kalau tak error, korang boleh save.

P/s :
BIRU     : Warna background header untuk komen box tu. Korang boleh tukar dengan apa2 warna pun.
             Ikut koranglah.
PINK     : Warna border. Korang tukarlah ikut warna kesesuaian dengan blog korang.
MERAH : Nickname member korang yang komen tu. Boleh tukar ikut kesesuaian background tu.
             Afie punye color white. Cuba tgok.
OREN    : Tarikh kat kotak komen tu.
             Cari kod warna kat ---> SINI

Dah ikut semua? Okey.. Jom tolong Afie klik link SINI. Jangan lupa komen okey.




THANKS FOR READING.. KOMEN CKET !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...