TUTORIAL : Menu Tab

,11/30/2012 08:33:00 AM | 5 Comment

Assalamualaikum..
Haaii. Hari ni Afie nak ajar korang macammana nak buat menu tab kat sidebar tu.
Haa.. Menu tab macam ni..


Nak buat jugak?
Jom kita buat sama-sama.

Step 1 : Korang pergi ke SINI dulu.
Step 2 : And then korang pergi Dashboard > Layout > Add A gadget > HTML/JavaScript 
Step 3 : COPY this code dan masukkan kat HTML/JavaScript tu.
<style type="text/css">
/*Credits: Dynamic Drive CSS Library */
/*URL: http://www.dynamicdrive.com/style/ */
.sidebarmenu ul{
width:250;
text align:center;
list-style-type: none;
font: normal 13px Century gothic;
}
.sidebarmenu ul li{
position: relative;
}
/* Top level menu links style */
.sidebarmenu ul li a{
display: block;
overflow: auto; /*force hasLayout in IE7 */
color: white;
text-align:center;
text-decoration: none;
padding: 0px;
}
.sidebarmenu ul li a:link, .sidebarmenu ul li a:visited, .sidebarmenu ul li a:active{
background-color: #FFFFFF; /*background of tabs (default state)*/}
.sidebarmenu ul li a:visited{
color: white;}
.sidebarmenu ul li a:hover{
background-color: #000000;}
/* Holly Hack for IE \*/
* html .sidebarmenu ul li { float: left; height: 1%; }
* html .sidebarmenu ul li a { height: 1%; }
/* End */
</style>
<script type="text/javascript">
//Nested Side Bar Menu (Mar 20th, 09)
//By Dynamic Drive: http://www.dynamicdrive.com/style/
var menuids=["sidebarmenu1"] //Enter id(s) of each Side Bar Menu's main UL, separated by commas
function initsidebarmenu(){
for (var i=0; i<menuids.length; i++){
  var ultags=document.getElementById(menuids[i]).getElementsByTagName("ul")
    for (var t=0; t<ultags.length; t++){
    ultags[t].parentNode.getElementsByTagName("a")[0].className+=" subfolderstyle"
  if (ultags[t].parentNode.parentNode.id==menuids[i]) //if this is a first level submenu
   ultags[t].style.left=ultags[t].parentNode.offsetWidth+"px" //dynamically position first level submenus to be width of main menu item
  else //else if this is a sub level submenu (ul)
    ultags[t].style.left=ultags[t-1].getElementsByTagName("a")[0].offsetWidth+"px" //position menu to the right of menu item that activated it
    ultags[t].parentNode.onmouseover=function(){
    this.getElementsByTagName("ul")[0].style.display="block"
    }
    ultags[t].parentNode.onmouseout=function(){
    this.getElementsByTagName("ul")[0].style.display="none"
    }
    }
  for (var t=ultags.length-1; t>-1; t--){ //loop through all sub menus again, and use "display:none" to hide menus (to prevent possible page scrollbars
  ultags[t].style.visibility="visible"
  ultags[t].style.display="none"
  }
  }
}
if (window.addEventListener)
window.addEventListener("load", initsidebarmenu, false)
else if (window.attachEvent)
window.attachEvent("onload", initsidebarmenu)
</script>
<div class="sidebarmenu">
<ul id="sidebarmenu1">
<li><a href="LINK ENTRY 1">TAJUK 1</a></li>
<li><a href="LINK ENTRY 2">TAJUK 2</a></li>
<li><a href="LINK ENTRY 3">TAJUK 3</a></li>
</ul>
</div> 

Step 4 : Tekan save.

P/s :
BIRU      : Warna sebelum cursor sentuh. Cari warna di SINI. *korang kena ubah warna ni.
HIJAU    : Warna lepas cursor sentuh menu tab. *korang kena ubah warna ni.
MERAH  : Link entry yang korang nak masukkan.
OREN    : Tukarlah tajuk yang korang nakkan.

Okey.. Lepas gune tuto ni sila-silalah komen yer..





THANKS FOR READING.. KOMEN CKET !!

JUNIEL 1st Mini Album 'My First June' [바보] M/V Full Ver. With Yong Hwa

,11/28/2012 10:40:00 PM | 3 Comment

Annyonghaseyo!!!

Sape kat sini suke lagu CNBLUE..
Ha.. amik ni Jung Yong Hwa feat dengan Juniel..
Best giler kut lagu dyee...



Best kan? Hak3.. Ha..
try la lagu lain plak..


THANKS FOR READING.. KOMEN CKET !!

Lagenda Budak setan 2 'Katerina'

,11/28/2012 09:15:00 AM | 2 Comment
Khamis - 29 November 2012 - 1:18 am

Jom terjah berita hebat !!!




Assalamualaikumm.. 
Haiaiiii... Tengah2 malam pun nak update kannn.....
Arghhh.. tak kira.. nak update jugak...
Nak cite pasal 

LAGENDA BUDAK SETAN 2 'KATERINA'

Ha.. cite ni dah femess..
Afie dah tengokkk... Memang sedeyyyy sgt citew dye..
Mengalirkan air mata sampai kena buat telaga..
Sedih betull..

Legenda Budak Setan 2

Ha.. SERBU pawagam esokk !!!!
Haa.. Afie tengok teaser dia kat ---> SINI
Cerita ni kan sambungan cerita 
Lagenda budak setan..
Alaahh.. Lisa Surihani dengan Farid Kamil tu..
Kompem penah tengok kann.. Sdeyhh bangettt....
Nak sedeh lagi kenelah tengok teaser dye..


Okeyyy...


KLIK LA SEKALI.. BUAT AMAL..

     





THANKS FOR READING.. KOMEN CKET !!

Konsert KPOP !!!

,11/28/2012 05:03:00 AM | 2 Comment
Assalamualaikum..
Nak cerita2 ni...
Korang minat K-pop..
Okeyy.. Macam 

[ CN BLUE ]


[ SUPER JUNIOR ]


[ FT ISLAND ]


[ GIRL GENERATION ]


[ 2NE1 ]


[ BIG BANG ]

Ha.. mana satu korang minat? Afie lebih suka FT ISLAND and BIG BANG..
Suka dengan sifat diorang.. Lagipun semuanya encem2 belaka..
Ni pulak dengar cite diorang nak buat konsert 
Nak tau cite penuh tengok ----> SINI
Macam2 girlband and boyband yang ada nanti...
So.. Korang cubalah dapatkan tiket dia..
Lagi2 bagi pengguna UMobile..
Senang dapat sebab konsert ni anjuran diorang...
Jom terjahhh KPOP....

JOM KE ALAM MAYA
KLIK LA SEKALI.. BUAT AMAL..


THANKS FOR READING.. KOMEN CKET !!

TUTORIAL : Popup Window

,11/27/2012 11:48:00 PM | Comment
Wanted : This tuto is mine. Do not copy or you'll die.
If you want to copy, please credit to me Afie Qaisarah
Assalamualaikum..

Kali ni Afie nak ajar korang macam mana 
nak buat popup window..
Benda ni wajib buat kalau yang nak comment box dia cantik..
Sape yang taknak blog dia cantik kan,...
Soo.. Jom ikut tuto ni...

Step 1 : Dashboard > Setting > Post and comments > Comment Location > Popup window


Step 2 : Save lah.. Pastu, bolehlah ikut tuto INI.. (n_n)~

Ha.. mudahkan? Afie tau pun dari blog adik comel ni. 
Dah kan.. Tolong klik ni ---> SINI




THANKS FOR READING.. KOMEN CKET !!

TUTORIAL : Comment box

,11/27/2012 11:30:00 PM | 1 Comment

Wanted : This tuto is mine. Do not copy or you'll die.
If you want to copy, please credit to me Afie Qaisarah


Assalamualaikum.. Anneyonghaseyo !!!

Apa khabar? sihat? Haa... 
Hari ni Afie nak ajar korang macam mana nak buat comment bagi cantik gituuu.. 
So.. Kita usha2 tuto ni jom.. Apa2.. BACK UP YOUR TEMPLATE okeyy..


Ha.. macam ni.. Cantik tak? Ha.. angguk2 cepat.. 
hehehe.. So kalau nak.. Jom ikut tuto nih..

Step 1 : Dashboard > Template > Edit HTML > Tick Expend Widget templates 
Step 2 : Tekan CTRL+F serentak dan cari kod ni 
]]></b:skin>
Step 3 : Kalau dah jumpa korang copy dan pastekan kod yang kat bawah ni kat ATAS kod ]]></b:skin>
#comments-block .comment-author{
background:#ff6699 !important;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-topright: 10px;

padding:5px;
font-size:15px;
font-weight:bold;
border:1px solid #ff6699;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;
font-size: 17px;
border-left: 1px solid #ff6699;
border-right: 1px solid #ff6699;
margin-top: -5px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;
font-size: 13px;
font-weight: normal;
margin-bottom: 20px;
border-left: 1px solid #ff6699;
border-right: 1px solid #ff6699;
border-bottom: 1px solid #ff6699;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
margin-top: -12px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#ff6699 !important;
}

Step 4 : Kalau dah letak, korang preview dulu. Kalau tak error, korang boleh save.

P/s :
BIRU     : Warna background header untuk komen box tu. Korang boleh tukar dengan apa2 warna pun.
             Ikut koranglah.
PINK     : Warna border. Korang tukarlah ikut warna kesesuaian dengan blog korang.
MERAH : Nickname member korang yang komen tu. Boleh tukar ikut kesesuaian background tu.
             Afie punye color white. Cuba tgok.
OREN    : Tarikh kat kotak komen tu.
             Cari kod warna kat ---> SINI

Dah ikut semua? Okey.. Jom tolong Afie klik link SINI. Jangan lupa komen okey.




THANKS FOR READING.. KOMEN CKET !!

~ Mr.Buaya VS Cik Naughty 3 ~

,11/27/2012 08:04:00 AM | 4 Comment
BAB 3


SEDARI tadi Zara tercongok memandang rumah teres yang bertentangan rumahnya itu. Sejak bila rumah ni ada orang? Tak tau pulak aku. Zara menggeleng. Memang tak tau ni. Darinya berkerut. Pelik gitu..
     “Hai Zara. Termenung ingatkan siapa tu?” Puan Vanita menegur anak daranya yang seorang ini. Termenung aje kerja dia ni.
     Zara tersentak mendengar teguran mamanya. Ish mama ni.. Nak aku jadi arwah jugak agaknya. Ish.. ish.. Zara mengurut-urut dadanya. Terkejut sangatlah tu.
     Puan Vanita tersenyum nipis melihat gelagat anaknya. Dulang yang ditatangnya sedari tadi diletakkan di atas meja. Jus oren yang tersedia, diserahkan kepada Zara.
     “Nah..” pelawa Puan Vanita. “Kamu ni kalau tak diajak, tak habislah air oren mama tu gamaknya. Kita jugak yang kena jaga makan minum dia. Badan dah kering kontang pun masih tak sedar. Tak sedap mata memandang.” Puan Vanita mengambil tempat bersebelahan Zara.
     Zara mula menarik muncung seribu inci. “Mama ni.. Janganlah puji Zara macam tu. Malu Zara jadinya.” Zara malu-malu gedik.
     Puan Vanita menggeleng. “Kamu tu anak dara, Zara. Dari mudalah kamu kena jaga bentuk badan. Jaga tingkah laku kamu tu. Berubah sikit.”
     “Berubah jadi power rangers ke mama?” Zara mencelah. Tertahan-tahan ketawanya. Saje nak menyakat mama.
     “Berubah. Jadi macam perempuan lain tu. Ayu aje mama tengok. Ni tidak, skating sana.. Skating sini.. Dah macam bukan anak dara dah mama tengok. Mama ni ada anak dara sorang aje tau. Takkan anak dara mama pun nak jadi anak teruna. Kesian lah mama macam ni.” Gurauan Zara tidak diendahkannya. Zara perlu diingatkan, kalau tidak anaknya itu akan bertindak sewenang-wenangnya.
     Zara.. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Satu perkataan pun tidak sampai ke otak. Dah biasa kena bebel. Tadah ajelah.
     Pandangan Zara kembali tertumpu kepada rumah yang dilihatnya sebentar tadi.
     “Ma.. Sejak bila rumah depan kita ni ada orang?” soal Zara. Nak tau jugakkan siapalah jiran baru aku ni.
     “La.. Takkan tak tau Zara oii.. Dah seminggu lebih dah kita ni dah ada jiran baru. Takkan tak perasan kut.” Puan Vanita menjawab soalan yang sedari tadi bermain di fikiran Zara.
     “Mana la Zara tau. Diorang pun tak ada singgah kat sini.”
     “Manalah kamu nak tau. Kamu tu kan sibuk memanjang. Nak kalahkan menterilah katakan,” perli Puan Vanita. Sengaja nak mengusik anak daranya itu.
     Zara mengangguk. “Ya kut.” Memang aku sibuk sejak dua tiga minggu ni. Almaklumlah.. Exam SPM aku dah nak dekat. So.. kena pulunlah sikit.
     Zara mencapai jus oren di atas meja lalu diteguknya beberapa kali.
     “Kamu ni tak nak kenal-kenal dengan jiran baru kita tu ke? Mama dah singgah semalam. Dia ada anak bujang tau. Handsome lagi.”
     Kata-kata Puan Vanita membuatkan air yang diteguknya tidak sampai ke kerongkong. Hampir tersembur sebenarnya. Nasib baik air ni tak mendarat kat muka mama. Aishh.. mama ni. Suka buat aku jadi tak keruan. Tak keruan? Ayat apakah itu? Zara tergelak sendiri. Mata Zara membulat memandang tepat wajah Puan Vanita.
     Puan Vanita tersengih penuh makna. “Kenapa?”
     “Mama suruh ni ada makna lah ya?”
     Puan Vanita tersengih lagi tanda menjawab kata-kata Zara.
     “Mama.. Listen to me okey. Anak dara mama ni tak ada masa nak mencari-cari ni. Benda tak penting la ma. Banyak lagi benda penting nak kena buat. Anak mama ni kalau sekali petik sepuluh yang datang tau. Mama tak payah risaulah anak mama ni. Zara takkan jadi andartu. Believe me okey.” Dah berjela-jela aku bagi taklimat kat mama. Kalau mama tak faham tak taulah aku nak cakap apa lagi.
     “Sepuluh yang datang?” Puan Vanita sengaja ingin memerli Zara. “Zara.. Zara.. Orang lelaki ni suka perempuan yang lembut, sopan, ayu. Kamu ni satu ciri-ciri tu pun tak ada. Yang adanya kasar, ganas. Nakal pulak tu. Mana ada lelaki yang nak. Kalau ada pun yang dah 50 han.”
     Bebel lagi. Ha, ni lah akibatnya berdebat dengan mama dalam isu mencari jodoh. Aku jugak yang kalah. Aku ni memanglah ganas and kasar tapi aku tak adalah seganas Azyan, watak heroin dalam novel Coke And Sundae tu. Tu dahsyat sangat. Aku ni lembut sikit.
     “Mama ni merepek ajelah. Tak baik puji terlebih anak mama ni.” Zara sengaja menutup malu. Tersengih-sengih saja.
     “Ini bukan puji. Ini peringatan namanya.”
     Zara tersenyum kambing. Nampaknya aku dah kalah. Tak boleh nak lawan super mama ni. Lunyai telinga aku nanti.
     “Dah.. Dah.. Masuk cepat. Dah nak senja ni. Time macam ni lah jin dan syaitan cari anak dara macam kamu tu. Masuk cepat,” arah Puan Vanita. Dia sudah berdiri untuk masuk ke dalam rumah. “Masuk cepat.” Suruhnya lagi sebelum menghilang di sebalik pintu rumah.
     Selepas hilangnya Puan Vanita dari meja itu, Zara pula berdiri mengambil langkah. Sempat lagi Zara berpaling melihat rumah yang baru berpenghuni itu. Siapalah agaknya si bujang yang hensem tu. Teringin pulak nak tau. Lima minit berdiri Zara membuka langkah memasuki rumah. Pintu rumah ditutup rapat.
*************
[ Dani Idlan ]

 DANI tersenyum memandang gadis itu dari sebalik tingkap rumahnya.
     “Minah ni jiran aku rupanya. Baru aku tau,” kata Dani terangguk-angguk. Langsir yang diselaknya tadi, dibetulkannya semula.
     Dia juga tidak menyangka gadis yang diusiknya pagi tadi adalah jiran barunya. Bolehlah lepas ni aku usik dia hari-hari. Hari-hari jugaklah dia mengadap muka aku yang hensem ni. Dani ketawa besar dalam hati.
     Dani mula melangkah menuju ke bilik air. Ada kewajipan yang perlu dia tunaikan. Kewajipannya sebagai seorang muslim. Alhamdulillah.. Setakat ni aku tak pernah tinggal solat lagi. Syukur sebab aku dah dilatih dari kecil. Kata hatinya.
     Selesai berwuduk, Dani mencapai kain pelekat yang tergantung kemas di almarinya. Disarungkan juga baju melayu biru agar lebih kelihatan sempurna. Dah handsome. Bajunya diperbaiki lagi. Ditayang-tayang gayanya di depan cermin. Haishh.. Dah macam perempuan pulak aku ni. Tapi nak buat macam mana. Dah memang sifat aku. Dani tersenyum-senyum di depan cermin yang menayangkan seluruh tubuhnya itu.
     “Hai.. Kau memang handsomelah Dani Idlan.”
     Dani memuji dirinya. Kolar baju melayunya dirapikan agar kelihatan kemas.
     “Dah handsome dah anak ibu ni. Tak payah nak hadap cermin tu lama-lama sampai naik tembus dah ibu tengok. Cepat sikit siap. Ayah dah tunggu kat depan pintu tu. Dah lambat nak ke masjid katanya.” Puan Hanan menegur anak bujangnya itu.
     Dani tersentak. Kantoi sudah.
     Dani tersengih memandang ibunya. “Dani tengah siaplah ni, bu.” Cepat-cepat Dani melangkah melepasi ibunya di pintu bilik.
     Dani menuruni anak tangga satu persatu. Dah macam model lelaki saja lagaknya.
     “Dani.. Cepatlah sikit. Kamu tu bukannya model. Kita dah lambat ni.” Kedengaran suara Encik Halim menegur anaknya dari muka pintu utama.
     Dani mempercepatkan langkahnya lagi. Sampai sahaja di muka pintu, Dani cepat-cepat menyarungkan selipar jepun kepunyaannya.
     “Jom ayah..” ajak Dani mula melangkah menyusul Encik Halim dari belakang.
     Azan yang berkumandang amat menenangkan hati para pendengarnya. Begitu indahnya seruan Allah itu. Masing-masing mula menunaikan kewajipan mereka.
*****************
     “Zara!!! Anez call ni,” jerit Puan Vanita dari tingkat bawah.
     Zara tersentak. Kain telekung yang dipakainya dibuka laju. Nak apa pulak lah si Anez ni call aku. Zara berlari menuruni anak tangga. Gagang telefon dicapainya dan dilekapkan di telinga.
     “Ha, nak apa?” Terus sahaja Zara bersuara.
     “Wa’alaikumsalam..,” jawab Anez bersahaja.
     Nak perli aku la tu. “Assalamualaikum..,” Kali ini Zara memperbetulkan permulaan bicaranya.
     “Ha, tau pun nak bagi salam. Ingatkan dah lupa.”
     Zara merengus geram. Budak ni nak kena dengan aku agaknya.
     “Dah.. dah.. Kau nak apa call aku ni? Kenapa kau call aku guna phone rumah? Kau kan ada nombor telefon aku.”
     “Nombor phone kau hilang. Yang aku ada cuma nombor telefon kau dengan your handsome brother aje. Takkan aku nak call your handsome brother kut. Mestilah aku call guna telefon rumah.” Panjang kata-kata Anez. Nak jelaskan perkara sebenar tu.
     “Apa-apa aje lah. Kau nak apa telefon aku ni? Banyak kali aku tanya ni.”
     “Nak ajak kau keluar makan ni.”
     “Ajak keluar makan?” Zara sedikit terkejut. “Buat apa?”
     “Jangan banyak bunyi lah. Cepat siap. 4S tunggu kau dekat restoran Ahmad Khan. Hurry up. And jangan lupa ajak your handsome brother tau. I miss him ni. Bye bye.” Tanpa mendengar kata jawapan dari Zara, Anez memutuskan taliannya.
     Zara meletak kembali gagang telefon ke tempatnya. Diorang ni suka memaksa aku. Untunglah dapat kawan macam diorang ni. Terlebih happy go lucky. Zara menaiki anak tangga menuju ke bilik Hazwan. Almaklumlah nak perkenankan hasrat hati kawan aku ni. Terpaksalah bergadai tenaga.
     Tokk.. tokk.. Pintu bilik Hazwan diketuknya. Mana pulak perginya abang ‘kesayangan’ aku ni. Pintu tak buka-buka. Zara mengetuk lagi. Kali ini lebih kuat. Ketukan kali ini juga tidak berjawab. Tak ada kat bilik ke mamat sorang ni. Zara menggaru kepalanya yang tidak gatal.
     “Wan tak ada kat rumah hari ni. Dia nak tidur rumah kawan dia katanya. Jadi hari ni tak balik rumah.” Teguran dari Puan Vanita menjawab persoalan yang bermain di fikirannya.
     Bila pulak mama aku ada kat belakang aku ni. Aihh.. Dah macam Arjuna Kasih. Sekejap ada sekejap hilang. Zara berpaling menghadap Puan Vanita.
     “Owh tak ada.” Kepalanya diangguk-angguk sedikit. Mati kempunan lah kau Anez. Zara tersengih sumbing. “Ma, Zara nak keluar dengan budak 4S. Dalam 10 malam nanti Zara balik ya ma.”
     “Hati-hati. Jangan lupa diri aje bila dah keluar tu.” Puan Vanita mengingatkan. Dia tidak kisah asalkan dapat menjaga diri dengan sebaiknya.
     “Okey mama. Sayang mama. Muaahhh...” Pipi Puan Vanita dicium pantas dan terus berlalu memasuki biliknya.
     Puan Vanita menggeleng. Bagusnya anak dara aku ni. Keayuan terserlah. Puan Vanita hanya tersengih.
****************

“LAMA tunggu?” Zara menegur teman-temannya yang leka melihat salah seorang pelayan lelaki di restoran itu. Pantang nampak lelaki handsome semua naik bulu.
     Dina berpaling memandang Zara yang mengambil tempat untuk duduk.
     “Sampai jugak tuan puteri lindungan bintang ni. Ingatkan tengah tunggu tuan putera datang ambik.” Terkekek-kekek Hani dan Anez mendengar tutur bicara Dina.
     “Kalau aku tuan puteri, aku tak pijak restoran macam ni. Aku singgah restoran lima bintang tu. Baru ada class. Tak main la restoran Ahmad Khan ni.” Zara menjawab penuh gaya. Macam tuan puteri tu.
     Masing-masing tergelak melihat telatah Zara.
     “Stop.. stop.. Tak payah nak melebih. Yang korang berkumpul ni nak apa?” tanya Zara.
     “Ha, itulah yang kami nak bincang dengan kau,” kata Hani.
     Dina dan Anez hanya mengangguk membiarkan Hani menghabiskan bicaranya.
     “Bincang pasal apa?” soal Zara.
     “Petang tadi abang aku bagi ni.” Hani menyerahkan sehelai kertas kepada Zara.
     Zara meneliti isi kertas itu. Satu persatu perkataan dibacanya.
     “Skateboard Extream Competition?!!!” Zara menjerit kuat. Tidak diperdulikannya orang-orang sekeliling.
     Hani, Dina dan Anez mengangguk.
     “Jadi kita kena bincang tentang ni. Due date dia esok. Hadiah dia memang best sebab hadiah dia ni ditaja salah satu syarikat pembuatan game terbesar kat malaysia Persoalannya sekarang, kita nak join tak?” Hani mengakhiri bicaranya dengan persoalan.
     “Kita kena join. Tak boleh sia-siakan kesempatan yang ada. Aku pasti kita boleh menang.” Zara berkata penuh yakin.
     “Okey. Kalau macam tu aku isi borang ni and then minta abang aku daftarkan esok. Kalau kita yang daftar tak ada masa lah. Kita dah nak exam SPM ni.” Hani meletakkan kata putus.
     “Aku setuju,” kata Zara, Anez dan Dina serentak.
     “Esok kita standby dengan plan kita nak kenakan Cikgu Yusri tu,” ujar Zara.
     “Okey. Aku sentiasa bersedia.” Anez menjawab laju. Tunggu ajelah Cikgu Yusri. Kami nak bagi freegift untuk cikgu esok. Anez tergelak dalam hati.
     Masing-masing ketawa mengenangkan apa yang akan berlaku esok. Leka sehingga tidak tersedar dengan malam yang kian menggelap.
     Masing-masing pulang ke rumah apabila jam menunjukkan 10 malam.
     “Aku balik dululah.” Zara meminta diri untuk pulang.
     Hani, Dina dan Anez mengangguk.
     “Jalan tu elok-elok.” Anez memperingatkan Zara tentang keselamatan.
     Zara mengangguk sambil melambai ke arah teman-temannya.

Komen cepat.. Komen2.. Entry ni okey tak?



THANKS FOR READING.. KOMEN CKET !!

Group for blogger

,11/26/2012 06:39:00 AM | 1 Comment

Assalamualaikum..
Anneyonghesayo!!
Haa.. Hari ni Afie nak cite pasal group blogger ni..
Dalam facebook tu...
Melambak-lambak kuttt..
Jom tengok kot2 korang nak joinn..

Group for blogger in facebook

♦Group : Aku Blogger Famous
♦Group : Geng Blogger
♦Group : Kawan Blogger
♦Group : Kelab Blogger
♦Group : Mr. and Mrs Bloggie
♦Group : ♥blog kawaii and terkemas♥
♦Group : BLOG KITE-KITE JE!
♦Group : Geng Blogger Malaysia
♦Group : Kawaii Bloggerz
♦Group : Suka hati je buat blog!
♦Group : Kami Blogger Malaysia
♦Group : Kami Bloggers Comel
♦Group : Kelab Blog 1 Malaysia
♦Group : Kami Si Blogger (Offical) KSB
♦Group : Kelab Blogger EnaEnjoy!
♦Group : Ex-Tream Blogger
♦Group : ♥ cOreTan Si BloGgEr ♥
♦Group : LePaS GeRaM, Kaki BloGger n gEnG dEarHaNiEy
♦Group : KONGSI LINK BELOG
♦Group : Bloggers!
♦Group : Crew Blogger Gempax
♦Group : Sponsor Geng
♦Group :
♦Group :
♦Group :
♦Group :
♦Group :
♦Group :
♦Group :
♦Group :



THANKS FOR READING.. KOMEN CKET !!

TUTORIAL : Facebook Subscribe Button

,11/24/2012 11:59:00 PM | Comment
Wanted : This tuto is mine. Do not copy or you'll die.
If you want to copy this tuto, please credit to me Afie Qaisarah

Assalamualaikum
Jom belajar buat subscribe button letak dalam facebook.



1. Fisrt KLIK ni 
2. Pergi ke web ni --> KLIK SINI
3. Penuhkan semua yang ada. Ikut aje Afie punye tu

4. Untick show faces dan klik kat Layout Style dari Standard > button_count. Then tekan Get Code
5. Lepas tu dia akan keluar macam ni.


6. Klik IFRAME and COPY this code.
7. Pergi ke Dashboard > Layout > Add a gadget > HTML/JavaScript
8. Letakkan kod ni kat dalam tu.
<style type='text/css'> a.linkopacity img { filter:alpha(opacity=50)-moz-opacity: 0.5; opacity: 0.5; -khml-opacity: 0.5;} a.linkopacity:hover img { filter:alpha(opacity=100); -moz-opacity: 1.0; opacity: 1.0; -khtml-opacity: 1.0; } </style> <div style='display:scroll; poxition:fixed; top:360px; left:-0px;'> PASTEKAN CODE SUBSCRIBE


9. Kemudian save. You're done !!

P/s :
Merah : Letak code subscribe yang korang copy tadi
Dah ikut tuto ni komenlah sikit ye.. Kemudian KLIK sini and subscribe la Afie ye.. Kat belah kiri tu.. heheh

 






THANKS FOR READING.. KOMEN CKET !!

TUTORIAL : Facebook Like Box

,11/24/2012 11:10:00 PM | Comment

Assalamualaikum..


Wanted : This tuto is mine. Do not copy or you'll die.
If you want to copy, please credit to me Afie Qaisarah



Afie nak buat tuto.. Kali ni tuto pasal facebook like box. 
Korang tau tak pebendenye tu.. Haa.. Yang macam ni ni.. 
Ini bagi orang yang ada fanpage aje. Kalau xde lg.. Buatlah kat fbook yaa

*Ha.. macam nilah like box.

Kalau nak buat jom ikut tuto nihh..

1. Korang KLIK SINI dulu
2. Korang pergi ke web ni --> SINI
3. Korang letak URL Fanpages korang, ubah size mengikut citerasa korang. *Rasanya size yg Afie bagi okey kut.
4. Next step, klik Get Code
5. Lepas korang klik get code, dia akan keluar macam ni


6. Korang pilih IFRAME dan copy code yang berlambak tu.
7. Next, korang pergi ke Dashboard > Layout > Add A gadget > HTML/JavaScript  
8. Letak <center/> kat awal dan akhir. Macam ni.
<center/> PASTEKAN URL LIKE BOX YANG KORANG COPY TADI <center/>
9. Kalau dah siap, tekan save. Dah boleh tengok kat blog ya..

Kalau dah ikut, jangan lupa komen okey. Follow sekali tau and KLIK SINI





THANKS FOR READING.. KOMEN CKET !!

TUTORIAL : Sign Up Formspring

,11/24/2012 10:29:00 PM | Comment

Wanted : This tuto is mine. Do not copy or you'll die. 
If you want to copy, please credit to me Afie Qaisarah

Assalamualaikum.. (wajib jawab yerr)



Nak bagi tutorial ni..
Jom usha2..
Rase2nye korang dah tau.. 
Pape jelahh.. Ni saje nak letak kat blog..

Okeeeyy.. i nak ajar u ollz macam mana nak buat formspring.. Apa dia? Owhh.. Formspring ni untuk tanya-tanya.. Kalau korang ada soalan ke apa-apa kee.. Bolehlah guna formspring.. Nak daftar? Okey2.. Jommm follow me..

1. Mula-mula korang ke SINI dulu sebelum ikut tutorial ni.
2. Lepas tu pergi ke web ni untuk daftar. ---> DAFTAR SINI
3. Isi lah maklumat korang apa yang patut.

* pandai2 lah korang isi sampai lepas. Lepas tu korang klik Get started

4. Next step. Korang follow ajelah apa yang dia nak.

 



*Follow semua step2 dia. Apa yang dia suruh korang klik, korang klik aje.. Tak susah pun. So.. You're done !!! Dah ade formspring pun korang.. Yeahh.. 

p/s Kalau korang nak sign up gune fb pun boleh.. ikut koranglah. Tapi cara ni lebih mudah.

So tolong support me ye kalau dah guna ---> tolong KLIK SINI



THANKS FOR READING.. KOMEN CKET !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...